Teraz czytane
POTRAWKA Z PIECZENI BARANIEJ

POTRAWKA Z PIECZENI BARANIEJ

Pozostałą z poprzedniego dnia uduszoną pieczeń baranią, pokrajać na kawałki.

Oddzielnie przesmażyć 2 łyżki masła z 1 łyżką mąki i z 1 drobno pokrajaną cebulą, rozcieńczyć 3 łyżkami buljonu, dodać trochę karmelu, wcisnąć sok z 1 cytryny, wsypać 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli i pieprzu, wszystko raz zagotować, pieczeń pokrajaną włożyć do rondla i zalać ją sosem.

Pod pokrywką dusić 15 minut i podać na stół.

Zamiast cytryny można użyć ze 2—3 kwaśne jabłka lub 2 niewielkie ogórki.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Potrawka z pieczeni baraniej – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry