KOTLETY BARANIE SIEKANE
przez Redakcja ABC Gotowanie
17 lutego 2014
Sposób I.
1 kg. baraniny (dyszek lub łopatka) przepuścić przez maszynkę, uprzednio dokładnie obrawszy z żył, posolić, popieprzyć, dodać 2 żółtka, 2 bułki namoczone poprzednio w mleku i przepuszczone przez maszynkę, 1 ząbek roztartego czosnku, 1 łyżkę masła przesmażonego z cebulką i pianę ubitą z 2 białek.
Wszystko to dobrze wyrobić na jednolite ciasto, uformować podłużne kotlety, otoczyć je w tartej bułce i wrzucić na patelnię na rozpalone masło.
Smażyć najwyżej 15 minut.
Zobacz również
Podaje się do nich sos pomidorowy.
Kotlety baranie siekane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.