Teraz czytane
WĄTRÓBKI DUSZONE NA MADERZE

WĄTRÓBKI DUSZONE NA MADERZE

Wątróbki kurze namoczyć w mleku na parę godzin, jeżeli są większe, to można je przekroić na połowę, odcedzić mleko, w którem się moczyły, i wrzucić na patelnię na rozpalone masło uprzednio przesmażone z pokrajaną w plastry cebulą.

Zarumienić wątróbki dokładnie, potem dopiero posolić i obsypać mąką.

Gdy już są usmażone, wlać do masła 3 łyżki rosołu lub buljonu i 1 kieliszek madery i to wszystko w sosie kilka razy zagotować.

Wątróbki takie podaje się z kartoflami, z kluseczkami lub też z krokietami z kartofli.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Wątróbki duszone na maderze – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry