RISOTTO Z KURY
Oskubaną, wypaproszoną i oczyszczoną kurę lub pulardę, pokrajać na ćwiartki, posolić, włożyć do garnka i nalać tyle wody, żeby pokryła pulardę.
Następnie dodać 1 pokrajaną w plastry cebulę, 15 dk. rozmaitej włoszczyzny, posolić i gotować pod pokrywką do miękkości.
Gdy kura już jest miękka, należy ją wyjąć, drobno pokroić, rosół przecedzić przez sitko, dodać do rosołu łyżkę masła i 2 łyżki konserw pomidorowych oraz zasypać go 20 dk. ryżu.
Ryż wstawić na 10—15 minut do pieca, następnie wyjąć, wyłożyć na salaterkę, domieszać 15 dk. tartego parmezanu, poczem układać w niskim rondlu wysmarowanym masłem w ten sposób, aby położyć warstwę masy ryżowej, na to warstwę kury i znów warstwę ryżu. Na wierzchu musi się znajdować warstwa ryżu z parmezanem.
Gdy już wszystko jest ułożone, wlać na wierzch 1/2 szklanki czystego rosołu i na 1/2 godziny wsunąć do pieca.
Risotto z kury – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.