SZYNKA Z PIECZENI BARANIEJ
2 1/2 kg. (dyszka) oczyścić, odjąć kość i zbić dokładnie.
Oddzielnie zmieszać 10 dk. soli, 1 dk. saletry, 2 dk. cukru, trochę jałowcu, parę goździków, trochę pieprzu i angielskiego ziela i mieszaniną tą natrzeć mocno mięso, dopóki cała sól się nie rozpuści.
Następnie włożyć baraninę do miski, obłożyć 1 cebulą pokrajaną w plastry i kilku bobkowemi liśćmi, przycisnąć pokrywką i kamieniem lub ciężarkiem i pozostawić w kuchni na całą dobę, aby baranina puściła z siebie sok.
Nazajutrz przenieść baraninę do zimnej spiżarni i pozostawić tam na okres 2 tygodni, lecz codziennie przewracać.
Po 2 tygodniach, jeżeli szynka ma być podana na gorąco, trzeba ją dokładnie wymyć, w kilku wodach, poczem wrzucić do rondla, dodać 25 dk. włoszczyzny, włożyć na to szynkę i nalać tylko tyle wody, żeby szynkę pokryła. Należy ją w tej wodzie dusić do zupełnej miękkości.
Gdy jest już gotowa pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku i wydać na stół przybraną grochem, pure lub fasolką.
Szynka z pieczeni baraniej – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.