COMBER BARANI NA DZIKO
2 kg. combru baraniego oczyścić z tłuszczu jak najstaranniej.
Oddzielnie zagotować 1 szklankę octu z korzeniami z 10 dk. rozmaitej włoszczyzny, wrzucić do tego 2 pokrajane cebule i trochę jałowcu, comber włożyć do miski, zalać przestudzonym octem, obłożyć plastrami z 1 cebuli, która się już uprzednio w occie wygotowała, i wynieść do piwnicy lub spiżarni na 2 doby.
W dniu, kiedy comber ma być przyrządzony, należy wyjąć go z marynaty, posolić, naszpikować gęsto słoniną, włożyć na brytfannę, podłożyć 2 łyżki świeżego masła i piec na niezbyt ostrym ogniu około 1—1 1/2 godziny, ciągle masłem polewając.
Na 15 minut przed wydaniem zmieszać 1 szklankę kwaśnej śmietany z 1 łyżką mąki, oblać nią comber i wsunąć na 15 minut do pieca.
Następnie comber pokrajać, ułożyć na ogrzanym półmisku, zalać przecedzonym sosem, w którym się piekł i oddzielnie podać pure kartoflane lub kartofle obsmażane i buraczki.
Comber barani na dziko – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.