Teraz czytane
Szynka w cieście

Szynka w cieście

Wędzoną szynkę wieprzową wypłukać w ciepłej wodzie, włożyć do zimnej wody na całą noc, a potem wyjąć i starannie wytrzeć.

Zagnieść ciasto z 1 kg. mąki, 2 jajek i wody, rozwałkować cienko i owinąć niem szynkę dokładnie.

Następnie ułożyć na brytfannie, nakłuć ciasto widelcem, żeby nie popękało, podłożyć 4 łyżki masła i piec około 4 godzin.

Po upieczeniu ciasto zdjąć, z szynki ściągnąć skórę i pokrajać ją tak, jak szynkę zwyczajnie gotowaną.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 40

Podaje się do niej zielony groszek lub pure z grochu i grzanki.

Szynka w cieście – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry