Szynka w cieście
przez Redakcja ABC Gotowanie
17 lutego 2014
Wędzoną szynkę wieprzową wypłukać w ciepłej wodzie, włożyć do zimnej wody na całą noc, a potem wyjąć i starannie wytrzeć.
Zagnieść ciasto z 1 kg. mąki, 2 jajek i wody, rozwałkować cienko i owinąć niem szynkę dokładnie.
Następnie ułożyć na brytfannie, nakłuć ciasto widelcem, żeby nie popękało, podłożyć 4 łyżki masła i piec około 4 godzin.
Po upieczeniu ciasto zdjąć, z szynki ściągnąć skórę i pokrajać ją tak, jak szynkę zwyczajnie gotowaną.
Zobacz również
Podaje się do niej zielony groszek lub pure z grochu i grzanki.
Szynka w cieście – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.