SZYNKA GOTOWANA
przez Redakcja ABC Gotowanie
17 lutego 2014
Wędzoną szynkę wieprzową włożyć na kilka godzin do zimnej wody, a jeśli się chce żeby była soczysta, trzeba ją później wrzucić na gorącą wodę i dodać trochę angielskiego ziela, kilka ziarnek pieprzu, trochę bobkowych liści, 1 pokrajaną cebulę, 1 marchewkę i pietruszkę.
Od chwili zagotowania należy ją gotować około 3 godzin, aż kość odchodzi z łatwością co jest sprawdzianem, że szynka nie jest surowa.
Po wyjęciu z garnka pokrajać szynkę na plastry i przybrać zieleniną i chrzanem tartym.
Do szynki można podawać groszek zielony i grzanki, pure z żółtego grochu lub musztardę.
Zobacz również
Szynka gotowana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.