Teraz czytane
SZYNKA GOTOWANA

SZYNKA GOTOWANA

Wędzoną szynkę wieprzową włożyć na kilka godzin do zimnej wody, a jeśli się chce żeby była soczysta, trzeba ją później wrzucić na gorącą wodę i dodać trochę angielskiego ziela, kilka ziarnek pieprzu, trochę bobkowych liści, 1 pokrajaną cebulę, 1 marchewkę i pietruszkę.

Od chwili zagotowania należy ją gotować około 3 godzin, aż kość odchodzi z łatwością co jest sprawdzianem, że szynka nie jest surowa.

Po wyjęciu z garnka pokrajać szynkę na plastry i przybrać zieleniną i chrzanem tartym.

Do szynki można podawać groszek zielony i grzanki, pure z żółtego grochu lub musztardę.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Szynka gotowana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry