SZYNKA PIECZONA
1 1/2 kg. surowej szynki wieprzowej zalać zimnym octem, uprzednio przegotowanym z korzeniami i włoszczyzną i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni, polewając ją przy odwracaniu sosem.
Na godzinę przed pieczeniem natrzeć szynkę dokładnie solą, skórkę na niej ponakrawać, poczem wsunąć do gorącego pieca, podłożywszy 2 łyżki masła i włoszczyznę z marynaty.
Gdy szynka się zrumieni, polewać ją ciągle sosem, który puści, oraz sosem z marynaty, a na pół godziny przed podaniem włożyć 2 obrane cebule, pokrajane w plasterki.
Trzeba piec szynkę 2 1/2 godziny, oczywiście zależnie od wielkości kawałka.
Do szynki pieczonej podaje się kapustę, czerwoną kapustę lub pure z grochu.
Szynka pieczona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.