Teraz czytane
RYŻ NA SYPKO

RYŻ NA SYPKO

Przebrać 15 dk. ryżu, opłukać w zimnej wodzie, wodę dokładnie odlać, wrzucić do garnka na wrzątek, po chwili i tę wodę odlać i zalać jeszcze raz wrzącą wodą.

Włożyć kawałek masła, posolić i raz zagotować, mieszając.

Następnie wsunąć ryż na 20 minut do piecyka, dodając jeszcze kawałek masła.

Gdy ryż już jest miękki i sypki, wrzucić go do wazy z rosołem, albo podawać oddzielnie do innych potraw.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Ryż na sypko – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry