Teraz czytane
PROSIĘ PIECZONE

PROSIĘ PIECZONE

Tłuste młode prosię natrzeć mocno solą, a wewnątrz nałożyć farszem z podbródek, który się przyrządza w następujący sposób:

Ugotować płucka, serce i wątróbkę z prosięcia wraz z 10 dk. słoninki, poczem drobno posiekać.

Rozetrzeć 2 łyżki masła z 2 żółtkami i wyciśniętemi z mleka 3 bułkami.

Następnie dodać przetartą surową wątróbkę (z prosięcia), posiekane, ugotowane podbródki i słoninkę, trochę korzeni, soli i wymieszać lekko z ubitą z 2 białek pianą, poczem nadziać prosię.

Brytfannę smaruje się słoniną i prosię układa się na niej brzuchem na spód.

Piecze się go na dużym ogniu, a w czasie pieczenia, dla kruchości, polewa się masłem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Gdy kruche, dzieli się go na części, potem składa w całość na półmisek i polewa gorącem masłem.

Prosię pieczone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry