PROSIĘ PIECZONE
Tłuste młode prosię natrzeć mocno solą, a wewnątrz nałożyć farszem z podbródek, który się przyrządza w następujący sposób:
Ugotować płucka, serce i wątróbkę z prosięcia wraz z 10 dk. słoninki, poczem drobno posiekać.
Rozetrzeć 2 łyżki masła z 2 żółtkami i wyciśniętemi z mleka 3 bułkami.
Następnie dodać przetartą surową wątróbkę (z prosięcia), posiekane, ugotowane podbródki i słoninkę, trochę korzeni, soli i wymieszać lekko z ubitą z 2 białek pianą, poczem nadziać prosię.
Brytfannę smaruje się słoniną i prosię układa się na niej brzuchem na spód.
Piecze się go na dużym ogniu, a w czasie pieczenia, dla kruchości, polewa się masłem.
Gdy kruche, dzieli się go na części, potem składa w całość na półmisek i polewa gorącem masłem.
Prosię pieczone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.