Teraz czytane
SZYNKA CIELĘCA MARYNOWANA

SZYNKA CIELĘCA MARYNOWANA

Do ćwiartki cielęciny (dyszka), ważącej około 5 kg. bierzemy 1/4 kg. soli i 1 dk. saletry.

Solą zmieszaną z saletrą nacieramy dokładnie mięso, robiąc otwór przy kości i nasypując weń soli.

Po nasoleniu wkładamy szynkę w kamienne naczynie i zalewamy ją wystudzoną marynatą, sporządzoną ze szklanki wody, 2 łyżek soli, kilku ziarn pieprzu i ziela angielskiego, 2 listków bobkowych i kawałeczka gałki muszkatołowej.

Po wierzchu posypujemy cielęcinę łyżeczką kolendry i przykrywamy denkiem, które przyciskamy ciężarkiem, poczem wynosimy ją do suchej piwnicy na 2—3 tygodni.

Należy ją co dzień przewracać i oblewać ropą, którą puści sól. Gdy cielęcina zamarynowana, płuczemy ją w wodzie, wycieramy do sucha i albo ją gotujemy (3—4 godzin) albo pieczemy (można ją upiec w cieście, bardzo jest wtedy smaczna).

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Można również zamarynowaną cielęcinę uwędzić i gotować po kawałku.

Szynka cielęca marynowana – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry