Teraz czytane
SŁODKIE NADZIENIE DO PROSIĘCIA

SŁODKIE NADZIENIE DO PROSIĘCIA

10 dk. masła utrzeć w misce na piankę, wbić po jednemu 3 żółtka.

Usiekać, namoczone w mleku i wyciśnięte 3 bułki, poczem wymieszać je z utartem masłem.

Następnie dodać przetartą przez sito wątróbkę z prosięcia, łyżkę cukru, soli do smaku, 8 dk. rodzynków, 5 dk. cienko pokrajanych migdałów, jeśli kto lubi 5 dk. skórki pomarańczowej, pokrojonej w drobne paseczki, trochę otartej skórki cytrynowej i wymieszać lekko z pianą ubitą z 4-ch białek.

Gdy wymieszane nadziać prosię i zaszyć.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Słodkie nadzienie do prosięcia – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry