Teraz czytane
KURCZĘTA Z SOSEM POMIDOROWYM

KURCZĘTA Z SOSEM POMIDOROWYM

2 kurczaki oskubane, opalone i wypaproszone, dokładnie wymyć, pokrajać na ćwiartki, wrzucić do szerokiego niskiego rondla, podłożyć 3 łyżki masła i 3 łyżki konserw pomidorowych lub też 5 średnich świeżych pomidorów uduszonych oddzielnie na maśle i przetartych przez durszlak.

Na wierzchu posypać kurczęta 1 łyżką mąki.

Dusić to wszystko pod pokrywką około godziny, a gdy już kurczęta są miękkie, dodać 1/2 szklanki śmietany i raz jeszcze wszystko zagotować.

Wyłożone na półmisek kurczęta oblać sosem, w którym się dusiły.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Najstosowniej podać do nich makaron włoski lub francuskie kluseczki.

Kurczęta z sosem pomidorowym – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry