KURCZĘTA Z SOSEM POMIDOROWYM
przez Redakcja ABC Gotowanie
18 lutego 2014
2 kurczaki oskubane, opalone i wypaproszone, dokładnie wymyć, pokrajać na ćwiartki, wrzucić do szerokiego niskiego rondla, podłożyć 3 łyżki masła i 3 łyżki konserw pomidorowych lub też 5 średnich świeżych pomidorów uduszonych oddzielnie na maśle i przetartych przez durszlak.
Na wierzchu posypać kurczęta 1 łyżką mąki.
Dusić to wszystko pod pokrywką około godziny, a gdy już kurczęta są miękkie, dodać 1/2 szklanki śmietany i raz jeszcze wszystko zagotować.
Wyłożone na półmisek kurczęta oblać sosem, w którym się dusiły.
Zobacz również
Najstosowniej podać do nich makaron włoski lub francuskie kluseczki.
Kurczęta z sosem pomidorowym – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.