KURCZĘTA DUSZONE
przez Redakcja ABC Gotowanie
18 lutego 2014
3 łyżki masła zarumienić w rondlu i na gorące masło wrzucić 2 kurczaki w całości, uprzednio oskubane, opalone, wypaproszone i osolone.
Do każdego kurczaka do środka wsypać trochę drobno posiekanej, zielonej pietruszki.
Zrumienić kurczęta z obydwóch stron, a gdy już są przyrumienione, dołożyć jeszcze 1 łyżkę masła, przykryć rondel pokrywką i wsunąć do piecyka, lecz należy często zaglądać, czy sosu nie puszczają.
Gdy kurczęta zaczynają puszczać sos, trzeba rondel natychmiast odkryć.
Zobacz również
Kurczęta powinny się dusić około 1 godziny.
Kurczęta duszone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi