Teraz czytane
KURCZĘTA DUSZONE

KURCZĘTA DUSZONE

3 łyżki masła zarumienić w rondlu i na gorące masło wrzucić 2 kurczaki w całości, uprzednio oskubane, opalone, wypaproszone i osolone.

Do każdego kurczaka do środka wsypać trochę drobno posiekanej, zielonej pietruszki.

Zrumienić kurczęta z obydwóch stron, a gdy już są przyrumienione, dołożyć jeszcze 1 łyżkę masła, przykryć rondel pokrywką i wsunąć do piecyka, lecz należy czę­sto zaglądać, czy sosu nie puszczają.

Gdy kurczęta zaczynają puszczać sos, trzeba rondel natychmiast odkryć.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kurczęta powinny się dusić około 1 godziny.

Kurczęta duszone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry