Jak ugotować jajko na twardo?
Każdy wie, prawda? Otóż nie! Smaczne jajko na twardo wymaga znajomości kilku zasad przygotowania, dzięki którym nie będzie gumowate i przegotowane, ale jędrne, aromatyczne i świetne w parze z domowym majonezem.
Najlepsze jajka jedzone „solo” to te z upraw ekologicznych lub z wolnego wybiegu. To gwarantuje ich dobry smak, który w potrawach, w których są tylko jednym ze składników, nie jest tak istotny.
Jajko na twardo nie pęknie, jeśli posolimy wodę przed gotowaniem. Dzięki temu, jeśli skorupka jest nieszczelna, białko zetnie się w kontakcie z woda i nie będzie wypływać. Dodatek soli to również sposób na to, żeby jajko na twardołatwiej się obierało.
Kolejnym sposobem na uniknięcie pęknięcia jest wrzucenie jaj do zimnej wody i stopniowe podgrzewanie. W przypadku jaj na miękko ten sposób nie zdaje egzaminu, ponieważ uniemożliwia dokładną kontrolę czasu gotowania, ale gdy przyrządzamy jajko na twardo, przedłużenie gotowania o minutę nie sprawi większej różnicy.
Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do momentu, gdy zacznie delikatnie „pykać” (jak w rosole) i gotujemy jajka przez około 10 minut.
Warto pamiętać, że po około 8 minutach białko w jajku jest dobrze ścięte, a żółtko zwarte, ale wciąż miękkie. Dzięki temu dobrze nadaje się na przykład do faszerowania.
Po wyjęciu z garnka schłódź jaja pod zimną wodą, ale z obieraniem poczekaj, aż całkowicie wystygną. W obieraniu pomoże Ci łyżeczka, która dopasowuje się do kształtu jaja i łatwo podważa skorupkę.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy jajko na twardo jest ugotowane, połóż je na blacie i zakręć – powinno wykonać kilka żwawych obrotów.