Frytki nie z ziemniaków: 5 przepisów
Wszyscy uwielbiamy frytki ziemniaczane, lecz to nie jedyne oblicze popularnej przekąski. Frytki nie z ziemniaków, ale innych warzyw korzeniowych czy awokado bądź cukinii to ciekawa i często zdrowsza alternatywa dla fast foodowego klasyka. Przedstawiamy 5 przepisów na frytki, które podbiją wasze podniebienia.
Na początek kilka rad, które pomogą przyrządzić pyszne frytki nie z ziemniaków. Po pierwsze, warzywa powinny być krojone na stosunkowo cienkie kawałki, dzięki czemu lepiej i szybciej się upieką. Zawsze układaj je na natłuszczonym papierze do pieczenia, jednowarstwowo, pozostawiając przestrzeń między nimi. Frytki nie mogą być ściśnięte ani ułożone w warstwach, ponieważ wtedy sparzą się zamiast upiec.
Pietruszkowe
Przygotuj:
– kilka dużych korzeni pietruszki
– curry
– sól morską
– oliwę z oliwek
Korzenie pietruszki obierz i pokrój w słupki w kształcie frytek – nie powinny być zbyt grube. Do naczynia z warzywami wlej nieco oliwy i pokryj nią słupki. Gotowe kawałki pietruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsyp solą oraz curry. Frytki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, w międzyczasie przewracając frytki, żeby upiekły się równomiernie.
Marchewkowe
Przygotuj:
– kilka marchewek
– oliwę z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Marchewki obierz ze skórki i pokrój w słupki przypominające frytki. Marchewki polej oliwą, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz przyprawami. Piecz przez 10 minut, przewróć i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut aż staną się chrupiące i złociste.
Dyniowe
Przygotuj:
– jedną małą dynię hokkaido
– oliwę z oliwek
– słodką paprykę
– chilli
– nasiona kuminu
– sól
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Dynię obierz, przetnij, wydrąż i pokrój w cienkie (około 7-8 mm), długie plastry. Wrzuć je do miski razem z dwoma łyżkami oliwy i dodaj płaską łyżeczkę słodkiej papryki, ćwierć łyżeczki chilli, pół łyżeczki nasioj kuminu i sporą szczyptę soli. Wymieszaj cząstki dyni w przyprawach i tłuszczu tak, żeby pokrył je w jak największym stopniu.
Kawałki dyni ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej został natłuszczony oliwą. Piecz przez około 30 minut.
Cukiniowe
Przygotuj:
– 4 cukinie ze skórką
– dwa roztrzepane jaja
– szklankę bułki tartej (kupnej lub domowej)
– 1/4 szklanki parmezanu lub grana padano
– łyżkę mielonego pieprzu kolorowego
– pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki soli
– Pieprz
Bułkę, ser i przyprawy połącz w dużej misie – będzie panierką dla frytek. Cukinię w skórce pokrój w słupki widoczne poniżej. Każdą cząstkę zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce z przyprawami. Opanierowane kawałki cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Po upływie połowy czasu przewróć frytki na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.
Z awokado
Przygotuj:
– 2 dojrzałe awokado, bez pestek i obrane ze skóry
– 1,5 szklanki bułki tartej (kupnej lub domowej)
– 1/3 szklanki musztardy dijon
– sól i pieprzy do smaku
Piekarnik rozgrzej do około 200 stopni. Awokado pokrój w paski, a w misie połącz bułkę tartą z pieprzem i solą, a do osobnego naczynia wyłóż musztardę. Kawałki awokado najpierw maczaj w musztardzie, a następnie obtaczaj w bułce i kładź na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut, aż kawałki się zezłocą.