Jajka w koszulkach krok po kroku
Jajka w koszulkach, zwane również poszetowymi, to wykwintny przysmak, który niezwykle łatwo przygotować. Z pewnością zaskoczy gości na wystawnym śniadaniu, choć wymaga nie więcej czasy i wysiłku, niż zwykłe jajko na miękko.
Żeby zrobić jajka w koszulkach, przygotuj:
– Wybraną ilość jak najświeższych jaj – dzięki temu białko nie rozleje się po garnku
– szeroki i głęboki rondel
– wodę
– biały ocet
– łyżkę zwykłą
– łyżkę cedzakową
– talerz z ręcznikiem papierowym
1. Przed przystąpieniem do gotowania wyjmij jajka z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Do rondla wlej litr wody i doprowadź ją do wrzenia, a gdy się zagotuje, zmniejsz ogień tak, by lekko „pykała”, ale nie bulgotała.
3. Do wody wlej łyżkę białego octu.
4. Pod żadnym pozorem nie sól wody – wszelkie przyprawy można dodać dopiero po przyrządzeniu.
5. Jajo stłucz i przelej do mniejszej miseczki.
6. Łyżką zamieszaj wodę, tworząc na jej powierzchni wir.
7. Do wirującej wody, tuż nad jej taflą, wlej jajo.
8. Jeśli białko rozpłynie się na boki, możesz spróbować zagarnąć je na jajo.
9. Jajka w koszulkach gotuj przez około 3 minuty.
10. Po upływie tego czasu natychmiast wyjmij jajko z wody i schłódź pod zimną wodą. Jajka w koszulkach powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko, więc jeśli nei zatrzymamy procesu gotowania, żółtko się zetnie.
11. Gotowe jajo możesz doprawić solą lub pieprzem.
Jajka w koszulkach smakują świetnie na lekko tostowanym pieczywie, w towarzystwie chrupiącego boczku i sosu holenderskiego – takie danie nazywamy jajkami po benedyktyńsku. Równie dobrze smakują w sałatce – płynne jajko i winegret stworzą smaczny sos. Gdy nabierzesz wprawy, jajka w koszulkach może przyrządzać bez miseczki, zamieniając wodę z octem na białe wino.