Teraz czytane
Jajka w koszulkach krok po kroku

Jajka w koszulkach krok po kroku

Jajka w koszulkach krok po kroku 11
Jajka w koszulkach, zwane również poszetowymi, to wykwintny przysmak, który niezwykle łatwo przygotować. Z pewnością zaskoczy gości na wystawnym śniadaniu, choć wymaga nie więcej czasy i wysiłku, niż zwykłe jajko na miękko.

jajka w koszulkach

Żeby zrobić jajka w koszulkach, przygotuj:

– Wybraną ilość jak najświeższych jaj – dzięki temu białko nie rozleje się po garnku
– szeroki i głęboki rondel
– wodę
– biały ocet
– łyżkę zwykłą
– łyżkę cedzakową
– talerz z ręcznikiem papierowym

1. Przed przystąpieniem do gotowania wyjmij jajka z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Do rondla wlej litr wody i doprowadź ją do wrzenia, a gdy się zagotuje, zmniejsz ogień tak, by lekko „pykała”, ale nie bulgotała.

3. Do wody wlej łyżkę białego octu.

4. Pod żadnym pozorem nie sól wody – wszelkie przyprawy można dodać dopiero po przyrządzeniu.

5. Jajo stłucz i przelej do mniejszej miseczki.

6. Łyżką zamieszaj wodę, tworząc na jej powierzchni wir.

7. Do wirującej wody, tuż nad jej taflą, wlej jajo.

Zobacz również
Ciastka - upiec samemu czy kupić gotowe? 15

8. Jeśli białko rozpłynie się na boki, możesz spróbować zagarnąć je na jajo.

9. Jajka w koszulkach gotuj przez około 3 minuty.

10. Po upływie tego czasu natychmiast wyjmij jajko z wody i schłódź pod zimną wodą. Jajka w koszulkach powinny mieć ścięte białko i płynne żółtko, więc jeśli nei zatrzymamy procesu gotowania, żółtko się zetnie.

11. Gotowe jajo możesz doprawić solą lub pieprzem.

Jajka w koszulkach smakują świetnie na lekko tostowanym pieczywie, w towarzystwie chrupiącego boczku i sosu holenderskiego – takie danie nazywamy jajkami po benedyktyńsku. Równie dobrze smakują w sałatce – płynne jajko i winegret stworzą smaczny sos. Gdy nabierzesz wprawy, jajka w koszulkach może przyrządzać bez miseczki, zamieniając wodę z octem na białe wino.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry