Przepis na rogale świętomarcińskie: zrób je w domu!
Tradycyjny, poznański smakołyk podbija podniebienia 11 listopada, czyli w dniu świętego Marcina, na cześć którego powstał. Żeby zjeść smakowite rogale świętomarcińskie nie trzeba wybierać się na wycieczkę do wielkopolski – wystarczy dobry przepis.
Recepturę, którą znajdziecie poniżej, poleca miasto Poznań, co gwarantuje, że rogale świętomarcińskie są w pełni zgodne z kulinarną tradycją regionu. Do ich przygotowania potrzebujesz:
NA CIASTO
1 kg mąki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1 szklanka mleka
NA MASĘ
1,5 szklanki cukru pudru
200 g migdałów i orzechów
100 g białego maku
śmietana
Drożdże rozpuść w małej ilości mleka. Jajka utrzyj z cukrem i połącz ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawaj porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiaj do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparz, zmiel w maszynce, a następnie ucieraj z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub trójkąty. Na każdy z nich nałóż porcję wcześniej przygotowanej masy, uformuj rogaliki i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy urosną, wstaw je do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor. Gotowe i chłodne rogale świętomarcińskie polej lukrem i obsyp orzechami.
Smacznego!