Teraz czytane
BEFSZTYK ZWYCZAJNY

BEFSZTYK ZWYCZAJNY

Na befsztyki zwyczajne można brać polędwicę, lecz dobre są również, a znacznie tańsze befsztyki z pierwszej krzyżowej.

3/4 kg. mięsa oczyścić z żyłek, pokrajać w grube plastry, posolić, popieprzyć i rzucić na patelnię na gorące masło.

Kiedy przekłada się befsztyki na drugą stronę, wrzucić na patelnię pokrajaną w plasterki 1 dużą cebulę i smażyć około 10 minut.

Na półmisku polać befsztyki masłem, na którem się smażyły, przybrać usmażoną cebulką i tłuczonemi lub smażonemi kartoflami.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Befsztyk zwyczajny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry