BEFSZTYK PO ANGIELSKU
Befsztyki po angielsku należy koniecznie przyrządzać z polędwicy, gdyż jest ona najbardziej soczysta i pulchna.
Z polędwicą postępuje się tak samo, jak z mięsem przygotowanem na befsztyk zwyczajny, tylko befsztyki po angielsku smaży się na bardzo gorącem maśle i na bardzo ostrym ogniu, czyniąc to szybko, aby były usmażone tylko z wierzchu, a w środku surowe. Smaży się je również z cebulą pokrajaną w talarki.
Następnie wyjmuje się befsztyki z patelni na półmisek, zalewa masłem, na którem się smażyły i dobrze jest położyć na każdy befsztyk po kawałku masła sardelowego albo szczypiorkowego i plasterku cytryny.
Befsztyki podaje się z kartoflami pure lub francuskiemi kluseczkami. Z jarzyn: grzybki marynowane, korniszony, ogórki kiszone, buraczki lub kompot z jabłek.
Befsztyk po angielsku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.