Teraz czytane
KLUSKI FRANCUSKIE

KLUSKI FRANCUSKIE

2 łyżki masła należy utrzeć z 2 żółtkami do białości, poczem dodaje się 1 całe jajko i uciera w dalszym ciągu.

Gdy jajka z masłem są już utarte, dodać pianę z dwóch białek, wsypać 3 łyżki pszennej mąki i dokładnie wymieszać.

Kluski takie moż­na gotować na wodzie lub na rosole.

Kładzie się je łyżką na wrzącą wodę lub rosół i natychmiast trzeba przykryć pokrywką, aby powoli rosły.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Gdy ciasto jest uprzednio źle utarte, kluski rozpadają się, więc należy zwracać baczną uwagę na ucieranie ciasta.

Kluski francuskie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry