Teraz czytane
ŁAZANKI, KLUSKI KRAJANE

ŁAZANKI, KLUSKI KRAJANE

1/2 kg. mąki zagniata się z 2 jajkami tak samo, jak na zwykły makaron, tylko, gdy ciasto już jest gotowe, wałkuje się je trochę grubiej.

Po rozwałkowaniu ciasta, obsypuje się je z jednej i z drugiej strony odrobiną mąki, następnie kraje się na dość szerokie paski (mam tu na myśli kluski krajane), każdy pasek posypuje się odrobiną mąki, układa się jeden pasek na drugim i kraje ostrym nożem w poprzek w dowolnej szerokości kluseczki.

Jeżeli pragniemy ugotować łazanki, musimy rozwałkowane ciasto pokrajać na paski szerokości jednego palca, potem zaś złożone paski jeden na drugim, krajać, zachowując tę samą szerokość, aby łazanki były kwadratowe.

Kluski krajane i łazanki gotuje się w ten sam sposób, jak zwykły makaron.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Łazanki, kluski krajane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry