Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA RYBNA

Najsmaczniejsza zupa rybna jest z okoniów, karasi, linów, lub szczupaka, najmniej smaczna natomiast — z sandacza. Można także gotować zupę rybną na samych głowach z ryb, a ryby oddzielnie usmażyć i podać jako drugie danie.

Ugotować smak z włoszczyzny, dodając upieczoną cebulę i trochę korzeni dla zapachu.

Gdy smak jest już wystarczająco nagotowany, włożyć 1/2 k g ryby przeznaczonej na zupę, lub tylko głowy ryb i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu niecałe pół godziny.

Następnie smak przecedzić przez sito, aby nie był mętny, zaprawić łyżką masła z odrobiną mąki i wrzucić drobno posiekane listki pietruszki. Do zupy rybnej podaje się łazanki lub kluski krajane, można również, jak kto lubi — kładzione lub lane kluseczki.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *