Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA GROCHOWA

Zupa grochowa najlepsza jest na wędzonce lub kiełbasie. Ugotować więc należy rosół z 15—20 dk. wę­dzonki lub kiełbasy, 1/2 kg. wołowiny lub wieprzowiny i 25 dk. włoszczyzny.

Kilka godzin przed gotowaniem obiadu namoczyć 35 dk. grochu żółtego, a potem ugotować go w tej samej wodzie (jeśli przed namoczeniem w niej był opłukany) tak długo, aż stanie się miękki.

Ugotowany groch przetrzeć przez durszlak i włożyć go do ugotowanego rosołu.

Rosół zaprawić masłem lub słoniną, wędzonkę lub kiełbasę pokroić na kostkę i wrzucić do zupy.

Grochówkę podaje się z grzankami.

Zupa grochowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *