ZUPA GROCHOWA
przez Redakcja ABC Gotowanie
15 lutego 2014
Zupa grochowa najlepsza jest na wędzonce lub kiełbasie. Ugotować więc należy rosół z 15—20 dk. wędzonki lub kiełbasy, 1/2 kg. wołowiny lub wieprzowiny i 25 dk. włoszczyzny.
Kilka godzin przed gotowaniem obiadu namoczyć 35 dk. grochu żółtego, a potem ugotować go w tej samej wodzie (jeśli przed namoczeniem w niej był opłukany) tak długo, aż stanie się miękki.
Ugotowany groch przetrzeć przez durszlak i włożyć go do ugotowanego rosołu.
Rosół zaprawić masłem lub słoniną, wędzonkę lub kiełbasę pokroić na kostkę i wrzucić do zupy.
Zobacz również
Grochówkę podaje się z grzankami.
Zupa grochowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi