ROLADA Z KACZKI
Oczyszczoną, skruszałą i oskubaną większą kaczkę, namoczyć na godzinę w wodzie, nasolić, wytrzeć czystą ściereczką, rozciąć wzdłuż, powyjmować kości, pozostawiając tylko udka i skrzydełka, następnie wszystkie podróbka obciągnąć ze skóry, dodać 15 dk. cielęciny, 15 dk. wątróbki cielęcej, wątróbkę z kaczki i 10 dk. słoniny, wszystko to zemleć na maszynce.
Później dodać 2 łyżki bułki tartej, 2 żółtka, trochę siekanej zielonej pietruszki, kilka drobno posiekanych grzybów, 1/2 usiekanej cebuli i przesmażonej na maśle, pianę z 2 białek, starannie masę wymieszać, posolić do smaku, nadziać nią kaczkę, zaszyć białą bawełną, owinąć czystem płótnem lub serwetą i wrzucić do garnka z gotującą wodą.
Pod pokrywką gotować 1 1/2 godziny, bo musi być zupełnie miękka.
Następnie wyjąć, odcedzić z wody, odwinąć z płótna, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku i podać na gorąco z jakimś ostrym sosem (zob. Sosy), lub na zimno przybraną auszpikiem (zob. Sosy) i jajami na twardo.
Rolada z kaczki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.