Teraz czytane
KACZKA W GALARECIE

KACZKA W GALARECIE

Oczyszczoną kaczkę podzielić na 6—8 części, posolić, włożyć do garnka, zalać wodą, wkrajać 15 dk. rozmaitej włoszczyzny i trochę korzeni i wolno gotować, szumując.

Gdy kaczka już miękka, wyjąć ją na półmisek, smak jeszcze trochę pogotować, wcisnąć do niego sok z 1 cytryny i zalać nim kaczkę ułożoną w specjalnej formie do galaret.

Jeżeli rosół nie jest dość gęsty, należy doprawić go namoczoną w zimnej wodzie żelatyną.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kaczka w galarecie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry