Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KALAFIOR

Do gotowania w całości wybieramy 2 kalafiory, które mają kwiat biały i pełny, jędrny.

Przycinamy łodygę dość krótko, poczem myjemy je w gorącej wodzie. Dobrze wymyte kalafiory wrzucamy na kipiącą wodę, którą wpierw solimy i słodzimy cukrem.

Po 25—30 minutach kalafiory są ugotowane, wówczas odcedzamy z nich wodę, układamy na salaterce (łodygą do dna) i oblewamy masłem zrumienionem z tartą bułką.

Jeśli kto lubi można podać do kalafiora sos: ogórkowy, pomidorowy lub jakiś inny (zob. Sosy).

Kalafior – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *