Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jajko sadzone – jak przyrządzić je dobrze?

Saute i z pieczywem, na boczku lub w towarzystwie ziemniaków i mizerii – jajko sadzone smakuje świetnie pod wieloma postaciami, pod warunkiem, że przyrządzimy je właściwe. Jeśli lubisz je w tej postaci, ale masz problem z balansem między miękkim żółtkiem a ściętym białkiem, podpowiadamy, jak przyrządzić idealne jajka sadzone.

jajo sadzone 2

Przepis jest prosty: jajko, tłuszcz i sól. O jego powodzeniu decyduje jednak wiele czynników. Jajko sadzone musi być smażone na właściwym tłuszczu i patelni, a znaczenie ma również rodzaj samego jaja. O czym warto wiedzieć przy smażeniu?

Jajko sadzone powinno być jak najświeższe – dzięki temu białko po rozbiciu nie będzie rozlewać się po całej patelni.

Temu efektowi zapobiegnie również wlewanie jaja z jak najmniejszej wysokości na bardzo rozgrzany tłuszcz, który natychmiast lekko je zetnie i „utrzyma w ryzach”.

Jeśli masz problem z rozlewaniem białka, możesz smażyć jaja na specjalnej patelni z wgłębieniami lub przy użyciu specjalnych kształtek nakładanych na patelnię.

jajo sadzone1

Jajko sadzone zazwyczaj smażymy na maśle, najlepiej klarowanym. Wyjątkiem są jajka robione na sposób hiszpański, które najlepiej smażyć na oliwie z oliwek, żeby uzyskać chrupką skórkę.

Patelnia do smażenia powinna być nieprzywierająca, a więc teflonowa lub ceramiczna, a szpatułka wykonana z drewna.

Smażenie jaj przyspiesza przyrządzanie ich pod pokrywką.

Jajko sadzone będzie bardziej delikatne, jeśli tuz po wbiciu go na rozgrzany tłuszcz wlejemy na patelnię łyżkę wody i usmażymy pod przykryciem.

Jajko sadzone w wersji chrupkiej wymaga smażenia na głębokim oleju lub oliwie z obu stron.

Jaja tego typu można przyrządzić również w piekarniku. Po wbiciu go na patelnię z rozgrzanym tłuszczem poczekaj, aż białko się zetnie, a następnie wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Jajko sadzone dopraw w trakcie smażenia solą i pieprzem i podawaj, jak lubisz – na tostach i boczku, kotlecie po wiedeńsku czy w towarzystwie gotowanych ziemniaków i lekkiej sałatki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *