SZTUKA MIĘSA DUSZONA
przez Redakcja ABC Gotowanie
15 lutego 2014
1 kg. środkowej krzyżowej albo od ogona, napół ugotowanej (przez 2 godziny) w rosole, wyjąć z garnka, przełożyć do innego, dodać 2 łyżki masła i wkroić w plasterki różne jarzynki, 1 usiekaną cebulę. Można także dołożyć pokrajanych w plasterki kilka surowych kartofli, poczem wlać 1/2 szklanki rosołu, trochę jeszcze posolić i pod pokrywką dusić na wolnym ogniu mniej więcej 1 godzinę. Należy tylko uważać, aby mięso nie przywarło do dna. Po uduszeniu wyjąć mięso, pokrajać na cienkie plastry, nałożyć na półmisku, przystroić uduszonemi jarzynkami i polać sosem, w którym się mięso dusiło. Najsmaczniejsza jest taka sztuka mięsa z ćwikłą.
Sztuka mięsa duszona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.