Teraz czytane
ROZBRATLE

ROZBRATLE

1 kg. rozbratu podzielić na kotlety, odciąć kostki, pozostawiając jedynie żeberka, przeciąć skórkę otaczającą rozbratle, posolić, obsypać cienko mąką i smażyć na gorącem maśle.

Gdy się zrumienią, przewrócić na drugą stronę i dodać 1, pokrajaną w cienkie plasterki, cebulę. W czasie smażenia tej cebuli należy ją mieszać, by się nie przypaliła.

Kiedy rozbratle zrumienione są z obu stron, przełożyć je na półmisek, polać masłem i cebulką, na których się smażyły, obłożyć smażonemi kartoflami i chrzanem i wydać na stół.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Rozbratle – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry