POMIDORY W ŚMIETANIE
1 kg. pomidorów, wymyć, podcinać z wierzchu czapeczki, wybrać ze środka pestki i zieloną ciecz, posolić, włożyć odrobinę cukru i nakryć czapeczką.
Następnie poukładać je (czapeczkami do góry) na gorącem maśle, po wierzchu również połać masłem i smażyć na dobrym ogniu.
Kiedy pomidory zrumienią się ze spodu, można je podlać kilkoma łyżkami rosołu i pod nakryciem wstawić na 5 minut do piecyka.
Po wyjęciu z piecyka zalać je szklanką kwaśnej śmietany rozrobionej z łyżeczką mąki i kilka razy zagotować.
Przed wydaniem na stół wybrać je łyżką durszlakową, ułożyć ładnie na środku okrągłego półmiska, polać sosem, w którym się dusiły, obsypać drobno usiekanym koperkiem i obłożyć wokoło włoskim makaronem, obsypanym obficie tartym parmezanem.
Pomidory w śmietanie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.