Teraz czytane
POMIDORY W ŚMIETANIE

POMIDORY W ŚMIETANIE

1 kg. pomidorów, wymyć, podcinać z wierzchu czapeczki, wybrać ze środka pestki i zieloną ciecz, posolić, włożyć odrobinę cukru i nakryć czapeczką.

Następnie poukładać je (czapeczkami do góry) na gorącem maśle, po wierzchu również połać masłem i smażyć na dobrym ogniu.

Kiedy pomidory zrumienią się ze spodu, można je podlać kilkoma łyżkami rosołu i pod nakryciem wstawić na 5 minut do piecyka.

Po wyjęciu z piecyka zalać je szklanką kwaśnej śmietany rozrobionej z łyżeczką mąki i kilka razy zagotować.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Przed wydaniem na stół wybrać je łyżką durszlakową, ułożyć ładnie na środku okrągłego półmiska, polać sosem, w którym się dusiły, obsypać drobno usiekanym koperkiem i obłożyć wokoło włoskim makaronem, obsypanym obficie tartym parmezanem.

Pomidory w śmietanie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry