Teraz czytane
SZPARAGI

SZPARAGI

1 kg. szparagów (przy kupnie należy wybierać grube, twarde) oczyścić z włókien, obrównać wszystkie do jednego poziomu, włożyć do wrzątku, zagotować kilka razy i odcedzić.

Drugą wodę w garnku osolić, włożyć 2 kawałki cukru, łyżkę masła i wstawić w nią (główkami do góry, wystającemi na wodę) szparagi związane białą nitką w kilka pęczków. Garnek przykryć i gotować szparagi na wolnym ogniu do miękkości.

Po ugotowaniu osączyć z wody, pozdejmować nitki, któremi pęczki były obwiązane, ułożyć na półmisku i polać masłem zrumienionem z tartą bułką.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Szparagi – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry