Teraz czytane
MARCHEW

MARCHEW

1 kg. młodej marchewki oskrobać, wymyć i wrzucić do rondla z 2 łyżkami masła, dodać 1/4 szklanki wody, soli, cukru i dusić pod nakryciem, potrząsając rondlem, by się nie przypaliła.

Po 25 minutach, gdy marchew miękka, obsypać ją mąką i dusić jeszcze chwilę.

Przed wydaniem na stół posypać ją po wierzchu drobno usiekanym koprem.

Marchew starą, gotujemy w całości w osolonej i ocukrzonej wodzie, poczem przecieramy przez sito, zaprawiamy zaprażką i na wydaniu posypujemy koprem lub zieloną pietruszka.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Zwykle do marchwi podaje się grzanki.

Marchew – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry