Teraz czytane
PAPRYKARZ WIEPRZOWY

PAPRYKARZ WIEPRZOWY

3/4 kg. mięsa wieprzowego, może być od łopatki lub od schabu, pokrajać w kostkę, włożyć do niskiego rondla na pokrajaną w plastry cebulę, posolić, wsypać łyżeczkę węgierskiej papryki, i dusić pod pokrywką, dopóki się mięso nie zrumieni.

Następnie posypać mięso mąką, polać 4 łyżkami rosołu, dołożyć 2 łyżki konserw pomidorowych i wrzucić 5 — 6 na pół ugotowanych i pokrajanych w plastry kartofli.

Gdy kartofle będą miękkie, paprykarz jest gotowy.

Podaje go się z francuskiemi lub kładzlonemi kluseczkami.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Paprykarz wieprzowy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry