Teraz czytane
OMLET ZWIJANY

OMLET ZWIJANY

5 żółtek ubijać z 3-ma łyżkami cukru w naczyniu wstawionem w gorąca wodę na ogniu.

Pod koniec ubijania, wsypać trochę sproszkowanej wanilji, łyżeczkę proszku D-ra Oetkera, poczem wymieszać lekko ubite żółtka z pianą z 5-ciu białek i 4-ma łyżkami mąki (2 łyżki pszennej i 2 kartoflanej).

Gdy dobrze wymieszane wlać na wysmarowaną masłem, podłużną blachę i wstawić do ciepłego (ale nie gorącego) pieca na 20—30 minut.

Przygotować podczas pieczenia omletu marmoladę, którą natychmiast po wyjęciu omletu z pieca rozsmarować cienko i zwinąć go w podłużny rulon.

Po wierzchu popudrować go mączką cukrową i wydać na stół.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Do omletu zwijanego można podać sos czekoladowy lub waniljowy.

Omlet zwijany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry