OMLET ZWIJANY
5 żółtek ubijać z 3-ma łyżkami cukru w naczyniu wstawionem w gorąca wodę na ogniu.
Pod koniec ubijania, wsypać trochę sproszkowanej wanilji, łyżeczkę proszku D-ra Oetkera, poczem wymieszać lekko ubite żółtka z pianą z 5-ciu białek i 4-ma łyżkami mąki (2 łyżki pszennej i 2 kartoflanej).
Gdy dobrze wymieszane wlać na wysmarowaną masłem, podłużną blachę i wstawić do ciepłego (ale nie gorącego) pieca na 20—30 minut.
Przygotować podczas pieczenia omletu marmoladę, którą natychmiast po wyjęciu omletu z pieca rozsmarować cienko i zwinąć go w podłużny rulon.
Po wierzchu popudrować go mączką cukrową i wydać na stół.
Do omletu zwijanego można podać sos czekoladowy lub waniljowy.
Omlet zwijany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.