BLINY
Szklankę hreczanej mąki zaparzyć 2-ma szklankami wrzącego mleka i dobrze rozmieszać.
Po wystudzeniu dodać 2 dkg. rozrobionych w pół szklance mleka drożdży i znowu razem wymieszać.
Po wymieszaniu odstawić na 20 minut, by ciasto wyrosło. Należy go postawić na ten czas w pobliżu pieca.
Gdy trochę podejdzie dodać 2 jaja, szklankę pszennej mąki, trochę soli i rozrabiać mątewką, podobnie jak ciasto na naleśniki, dolewając potrosze 1/2 do 3/4 szklanki mleka.
Gdy ciasto dobrze rozbite, postawić go znowu na 15 minut, by podrastało.
Rozgrzać na ogniu i posmarować masłem małe patelenki i nalewać w nie po trochę ciasta, poczem wstawiać je do pieczenia.
Można także piec bliny w piecu chlebowym, wtedy są znacznie smaczniejsze.
Wydaje się je na gorąco. Oddzielnie w sosierce podajemy do nich kwaśną śmietanę, rozpuszczone masło lub masło z przysmażoną cebulką. Oddzielnie podajemy kawior.
Bliny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.