Przepyszny omlet na 5 sposobów
Masz dość nudnej jajecznicy i jajek z wody? Postaw na omlet, czyli jaja w formie puszystego placka podawanego z ulubionymi dodatkami. Sposobów jego przyrządzania jest mnóstwo, a my przytaczamy pięć najpopularniejszych.
Podstawowe składniki omletu to jajka, sól i tłuszcz do smażenia – masło bądź olej o neutralnym smaku, na przykład rzepakowy. W zależności od wariacji, pulę składników uzupełnia mleko, śmietanka lub cukier.
Podstawowy przepis na omlet
Jajka trzeba napowietrzyć, najlepiej roztrzepując masę trzepaczką rózgową, dzięki czemu stanie się lekka, puszysta i zwiększy objętość co najmniej dwukrotnie. Masę jajeczną można posolić przed smażeniem na gorącym oleju.
Omlet z mlekiem
Kolejny patent zakłada dodanie do masy jajecznej nieco mleka, żeby zapewnić aksamitną konsystencję omleta. Jaj nie rozdzielamy na białko i żółtko, ale wbijamy do miski w całości i mieszamy z mlekiem w proporcji 1 jajo na 1 łyżkę mleka. Do masy dodajemy również przyprawy i zioła. Tak przygotowaną bazę omleta smażymy na maśle. Gdy lekko się zetnie, można nałożyć dodatki, które dzięki temu „zwiążą” się z masą.
Omlet z pieca
Inną metodą jest osobne przygotowanie białek i żółtek. Wówczas białka ubijamy na pianę (nie musi być tak sztywna, jak do ciasta), a żółtka lekko mieszamy i doprawiamy. Po połączeniu omlet smażymy na patelni. Przygotowanie omleta w ten sposób ma jednak jeden minus – ze względu na jego konsystencję przewrócenie go na drugą stronę może sprawiać problemy, dlatego warto dokończyć przygotowywanie go w piekarniku rozgrzanym do około 170 stopni.
Omlet biszkoptowy
Trzeci patent na omlet wymaga dodania do jajecznej masy odrobiny mąki pszennej. Maksymalnie dwie jej łyżki dodajemy do ukręconych żółtek, a następnie mieszamy z ubitą pianą. Ten trik sprawia, że omlet nabiera konsystencji biszkoptu, ale nie traci pożądanej puszystości.
Omlet na słodko
Omlet kojarzy się przede wszystkim z wytrawnymi smakami, ale właściwie przygotowany jest świetny również na słodko. W tym celu żółtka należy ubić na kogel-mogel z dodatkiem cukru i śmietanki 36 proc. (1 łyżeczka na 2 żółtka). Słodką masę łączymy z białkami ubitymi z odrobiną soli i smażymy na oleju.