PLACEK ANGIELSKI Z POZIOMKAMI
przez Redakcja ABC Gotowanie
23 lutego 2014
Rozetrzeć na piankę 4 łyżki masła, poczem wbijać, po jednemu, 4 żółtka, dodać 4 łyżki cukru, sproszkowanej wanilj i i dobrze ucierać, pod koniec dodać 2 łyżeczki proszku drożdżowego Dra Oetkera, pianę z 4-ch żółtek i 4 łyżki cukru.
Delikatnie masę z pianą wymieszać. Po wymieszaniu z pianą dosypać 1/4 kg. przebranych poziomek i zmieszać je z ciastem.
Następnie przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułeczką blachę i włożyć do pieca.
Po upieczeniu popudrować mączką cukrową z wanilją, pokroić w foremne kwadraciki i wydać na stół.
Zobacz również
Placek angielski z poziomkami – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.