Dyniowe desery, które pokochasz
Burak, cukinia czy marchewka to warzywa, które świetnie komponują się ze słodkościami. Jesienią dołącza do nich dynia, która sprawdza się świetnie w niemal każdej postaci, od nadzienia tarty, przez bazę sernika po pyszne lody. Dyniowe desery świetnie komponują się z przyprawami korzennymi, więc będą świetnym preludium do nadchodzących świąt.
Dyniowe serniczki.
W tym deserze znajdziecie wszystko, co najlpeze – dyniową słodkość, chrupkość orzechów, i aksamitna, bitą smietanę, a słony karmel będzie kropką nad i. Dyniowe puree stanowi dodatek do serowej bazy ciasta. Po przepis zapraszamy tu.
Creme brulee z dyni
Francuski przysmak urzeka kremowością, słodyczą i karmelową szybką, W jesienno-zimowym wydaniu do śmietanowo-jajecznej masy trafia puree z dyni, brązowy cukier i przyprawy korzenne. Głodni? Przepis znajduje się tu!
Ciasteczka z dynią i czekoladą
Kruche, miękkie i cudownie czekoladowe z dyniowa nutką – czy tym ciasteczkom można się oprzeć? O ich jesiennym charakterze dodatkowo przypomina gałka muszkatołowa i goździki. Tu dowiecie się, jak je zrobić.
Dyniowa rolada z kremem
jak sprawić, żeby biszkopt w tym przymaku był intensywnie żółty? Dobre jaja to jeden pomysł, innym jest dodatek dyni. Śmietanowe nadzienie podkręcił dodatek wanilii. Po przepis zapraszamy tutaj.
Lody dyniowo-karmelowe
O lodach warto pamiętać o każdej porze roku. Do ich przygotowania wystarczy Ci puree z dyni, tłusta śmietanka, mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i sos karmelowy. Palce lizać! Przepis znajduje się tu.
Tarta z dynią i nutellą
Ciasteczkowy spód, baza z dyni i krtemowego serka, ganache z nutelli, a górze – bezowa czapa. Lepsze połączenie trudno sobie wyobrazić. Po przepis zapraszamy tutaj.