KOTLETY SIEKANE
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
Z 3/4 kg. mięsa wołowego (może być z cielęcem lub wieprzowem) przygotować taką samą masę, jak na pieczeń rzymską.
Podzielić później na dowolnej wielkości kotlety, robić najprzód kulki, potem rozpłaszczać na desce nożem, obtoczyć w mące i tartej bułce i smażyć na ostrym ogniu na gorącem maśle.
Należy smażyć po obydwu stronach, aby się kotlety dobrze wysmażyły.
Smaży się kotlety przed samym obiadem, potem wykłada się je na półmisek i polewa masłem, na którem się smażyły.
Zobacz również
Do kotletów takich podaje się tłuczone kartofle, kapustę, buraczki, ćwikłę lub ogórki.
Kotlety siekane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi