Teraz czytane
KLOPSIKI

KLOPSIKI

3/4 kg. mięsa wołowego (może być zrazowa) przepuścić przez maszynkę, obierając uprzednio z żyłek, posolić, dodać szczyptę pieprzu, 1 jajko, 2 łyż­ki masła lub 5 dk. słoniny również przepuszczonej przez maszynkę.

Utrzeć 1 cebulę i 1 bułkę namoczoną w mleku, to wszystko przepuścić przez maszynkę i razem z mięsem zmieszać.

Następnie wyrabiać kulki wielkości małej pięści, spłaszczyć je nożem umoczonym w zimnej wodzie, otoczyć w tartej bułce, podsmażyć, poczem ułożyć do rondla, dodać 2 łyż­ki masła, wlać 1/2 szklanki wina i tek z 1/2 cytryny, odrobinę cukru do smaku, dusić pod pokrywką przez 1/2 godziny na wolnym ogniu.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Klopsiki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry