KLOPSIKI
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
3/4 kg. mięsa wołowego (może być zrazowa) przepuścić przez maszynkę, obierając uprzednio z żyłek, posolić, dodać szczyptę pieprzu, 1 jajko, 2 łyżki masła lub 5 dk. słoniny również przepuszczonej przez maszynkę.
Utrzeć 1 cebulę i 1 bułkę namoczoną w mleku, to wszystko przepuścić przez maszynkę i razem z mięsem zmieszać.
Następnie wyrabiać kulki wielkości małej pięści, spłaszczyć je nożem umoczonym w zimnej wodzie, otoczyć w tartej bułce, podsmażyć, poczem ułożyć do rondla, dodać 2 łyżki masła, wlać 1/2 szklanki wina i tek z 1/2 cytryny, odrobinę cukru do smaku, dusić pod pokrywką przez 1/2 godziny na wolnym ogniu.
Zobacz również
Klopsiki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.