Teraz czytane
KARP PO ŻYDOWSKU

KARP PO ŻYDOWSKU

1 kg. karpia oczyścić dokładnie, rozciąć brzuch wzdłuż od głowy do ogona, wypatroszyć, poczem zdjąć skórę, pozostawiając przy niej głowę i ogon.

Wybrane mięso, oczyścić dokładnie z ości, przepuścić przez maszynkę wraz z namoczoną uprzednio w mleku bułką oraz z jedną dużą cebulą.

Uzyskaną w ten sposób masę osolić, dodać pieprzu, 2 żółtka i pianę z jednego białka, dokładnie wymieszać, nałożyć w skórę, zeszyć, zawinąć w kawałek cienkiego płótna i gotować z włoszczyzną i korzeniami oraz 2 cebulami, na wolnym ogniu przez godzinę.

Po ugotowaniu, wystudzić, rosół przefasować i zalać nim karpia pokrojonego w grube talarki i ułożonego w całości na półmisku.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Po zastudzeniu galarety wydać na stół. Oddzielnie podać sos tatarski lub zimny chrzanowy.

Karp po żydowsku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry