Teraz czytane
KARP W SZARYM SOSIE

KARP W SZARYM SOSIE

1/2 kg. karpia oskrobać starannie, wytrzeć ostrem płótnem umaczanem w soli do białości skóry i wypaproszyć.

Następnie pokroić go w kawał­ki i zalać przegotowanym i wystudzonym rosołem z jarzyn. Gotować go w tym rosole około 40 minut. Można dodać dla smaku kieliszek białego wina.

Oddzielnie przygotować szary sos i zalać nim karpia na półmisku.

Do karpia w szarym sosie podaje się tłuczone kartofle polane przyrumienionem masłem lub kaszkę krakowską.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 11

Karp w szarym sosie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry