Teraz czytane
KAPUSTA CZERWONA

KAPUSTA CZERWONA

Uszatkowaną w wąskie paseczki główkę czerwonej kapusty wrzucić na kipiącą wodę i gotować 2—3 min.

Następnie odcedzić ją i pozostawić, by dobrze z wody ociekła.

Tymczasem zasmażyć 3 łyżki masła lub 8 dk. drobno pokrojonej słoninki z łyżką mąki, wsypać na nią kapustę, dodać soli, łyżeczkę cukru, sok z 1 cytryny, 2 goździki i dusić pod przykryciem, mieszając, by się nie przypaliła.

Pod koniec, po godzinie duszenia można do niej wlać kieliszek czerwonego wina dla smaku.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kapusta czerwona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry