Teraz czytane
KAPŁON PIECZONY

KAPŁON PIECZONY

Kapłona skruszałego, dokładnie wymyć, nasolić wewnątrz, poczem wstawić, poddawszy 3 łyżki masła do gorącego piecyka.

W czasie pieczenia polewać go sosem, w którym się piecze, by nie wysechł. Należy go piec 1 1/2 – 2 godzin.

Po upieczeniu pokroić go delikatnie na kilka części, które złożyć na półmisku w całość i polać sosem, w którym się piekł.

Po bokach obłożyć go ładnie ryżem. Oddzielnie podać sałatkę z czerwonej kapusty lub kompot.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kapłon pieczony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry