Teraz czytane
KURA PIECZONA

KURA PIECZONA

Tłustą, młodą kurę oskubać, wypatroszyć, wymyć dobrze, posolić, włożyć na brytfannę, podłożyć 3 łyżki świeżego masła i wsunąć do pieca, ciągle masłem polewając.

Gdy kura jest już zrumieniona, posypać ją tartą bułeczką, piec jeszcze przez 1/2 godziny, poczem wyjąć, pokrajać i ułożyć na półmisku.

Oddzielnie podać smażone kartofle, sałatę lub kompot i jabłek.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kura pieczona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry