Teraz czytane
INDYK Z BESZAMELEM

INDYK Z BESZAMELEM

Młodego indyka albo indyczkę oskubać, wypatroszyć i powiesić na 2 dni w chłodnem miejscu.

Następnie naszpikować trochę słoninką, posolić, włożyć na brytfannę, podłożyć 3 łyż­ki masła i piec 2—3 godziny, polewając ciągle masłem.

Na 10 minut przed wydaniem na stół polać beszamelem (zob. Sosy) i wsunąć jeszcze do pieca, aby nabrał złotego koloru.

Oddzielnie podać smażone kartofle lub krokiety kartoflane i sałatkę z czerwonej kapusty.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Indyk z beszamelem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry