Teraz czytane
INDYK NADZIEWANY TRUFLAMI

INDYK NADZIEWANY TRUFLAMI

Do nadziania truflami najlepsza jest indyczka. W tym wypadku nie należy wieszać jej w chłodnem miejscu, lecz możliwie jak najprędzej po zabiciu i wypaproszeniu nadziać truflami. 1/2 kg. trufli obrać jak najcieniej, pokrajać drobno, wrzucić do rondelka, włożyć 8 dk. drobno pokrajanej słoniny, trochę soli i siekanej zieleninki i dusić pod pokrywką 20 minut.

Gdy trufle już są uduszone, należy indyczkę wewnątrz natrzeć solą, nadziać truflami, owinąć ze wszystkich stron cienkiemi plastrami słoniny, owiązać czystym szpagatem i powiesić w chłodnem miejscu na 2 — 3 dni.

W dniu pieczenia nie trzeba już indyczki solić, tylko owinąć ją papierem wysmarowanym masłem i piec w piecu lub na roż­nie do 3 godzin.

Na pół godziny przed podaniem na stół, papier z indyczki trzeba zdjąć, dołożyć łyżkę masła, osolić indyczkę na wierzchu i obrumienić.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Do indyczki nadziewanej truflami podaje się sos z trufli (ob. Sosy).

Indyk nadziewany truflami – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry